nederlandse automerken nog actief

Bekende Nederlandse Automerken

Misschien denk je niet meteen aan Nederland als het aankomt op bekende automerken. Logisch, want er zijn landen, zoals Duitsland, Italië en Japan, waar veel bekende automerken vandaan komen. Toch heeft Nederland ook wel een bijdrage geleverd in de autowereld. Wij vertellen je wat bekende Nederlandse automerken zijn en waar Nederland in is gespecialiseerd.

Nederland autoland?

Als je kaas of tulpen zegt, denk je waarschijnlijk direct aan Nederland. Als het over auto’s gaat, denken de meesten echter niet meteen aan ons landje. We staan niet écht bekend als autoland. Wij gaan met zijn allen liever op de fiets. In Nederland ligt dan ook bijna 35.000 kilometer aan fietspad. Vooral in de stad Utrecht is het een drukte op de fiets. De drie drukste fietspaden van ons land zijn namelijk daar te vinden. Toch rijden we met zijn allen ook veel auto’s en zijn er ook veel liefhebbers van auto’s te vinden in Nederland. Hoewel de grootste automerken niet uit Nederland komen, zijn er toch een aantal automerken noemenswaardig.

Minder CO2 uitstoot

In Nederland moet de uitstoot omlaag en daarom is dit ook een topprioriteit. Dit zie je ook terug in nieuwe Nederlandse automerken. Een voorbeeld hiervan is het met Lightyear. Lightyear is een Nederlands automerk waarvan de One hun eerste automobiel is. Het bedrijf is opgericht in 2016 door alumni van het Solar Team Eindhoven. Deze auto is volledig ontworpen om beter te zijn voor het milieu. De auto is zo licht mogelijk, aerodynamisch mogelijk en zo veilig mogelijk. De Lightyear is compleet nieuw en niet gebaseerd op een bestaande automobiel van een ander merk. Het voertuig maakt ook nog eens gebruik van zonne-energie. De accu’s worden geladen aan de hand van zonnepanelen op de auto. Volgens Lightyear kan er tot 20.000 km per jaar geladen worden via zonne-energie. Daarnaast kun je de auto ook gewoon laden. Via het stopcontact kun je in de nacht 400 km aan actieradius ‘bijtanken’. Deze auto is niet goedkoop en kost zo ongeveer 119.000 euro.

Nederlandse auto’s op de weg

De kans is klein dat je op de weg een auto met een Nederlands merk ziet rijden. Veel merken bestaan niet meer. Inmiddels houden Nederlandse automerken zich niet meer bezig met massaproductie. Ze focussen zich nu vooral op het maken van luxe bolides of voertuigen die als hulpmiddel kunnen dienen. Hieronder hebben wij een lijstje van een aantal Nederlandse automerken.

Spyker Cars

Dit bedrijf is redelijk bekend in Nederland, maar vooral bekend in de autowereld. Ze ontwerpen exclusieve sportwagens sinds 1999. Het bedrijf Spyker heeft een aantal moeilijke jaren achter de rug. Toch hebben ze in 2015 een doorstart kunnen maken en gaat het nu -volgens de CEO- weer goed met het bedrijf.

Donkervoort Automobielen B.V.

Een ander Nederlands automerk is Donkervoort Automobielen B.V. Deze sportwagen producent heeft zich helemaal gericht op bijzondere auto’s voor het circuit. Het zijn racewagens met een bijzondere styling, ultra laag gewicht, hoogvermogen en uitstekende wegligging. In hun fabriek in Lelystad bouwen ze alle wagens zelf met de hand. Het bedrijf is opgericht in 1978 en begonnen met het gebruik van Ford motoren. Inmiddels gebruiken ze krachtige motoren van Audi en zijn er al duizenden wagens geproduceerd.

Spijkstaal

Ook Spijkstaal is een Nederlands automerk. Het bedrijf bouwt elektrische aangedreven voertuigen voor verschillende toepassingen op de zakelijke en consumentenmarkt. Het bedrijf is bekend geworden door de elektrische SRV-wagens. Ze verzorgen het elektrische transport op plekken waar uitlaatgassen teruggedrongen moeten worden. Deze voertuigen worden gebruikt op vliegvelden, zorginstellingen, attractieparken en bloemenveilingen. In Rotterdam heeft dit bedrijf al langere tijd een ParkShuttle rondrijden. Dit is een volledig elektrisch voertuig zonder bestuurder.

Alphax

Dit bijzondere Nederlandse automerk is niet bedoeld voor mensen met twee linkerhanden. Alphax verkoopt namelijk kitcars. Dit zijn bouwpakketten voor auto’s. Als je handig bent, kan je hiermee zelf je auto in elkaar zetten. Hoe leuk is het om te kunnen zeggen dat je jouw auto zelf hebt gebouwd?!

DAF

Dit merk kent ongetwijfeld iedereen. DAF is dan ook marktleider in ons land als het aankomt op transport. Deze vrachtwagenproducent is begonnen als kleine machineproducent en smederij, maar inmiddels uitgegroeid tot een echte transport koning.

Vencer

Deze fabrikant uit Vriezenveen maakt échte supercars. In 2013 presenteerde dit merk zijn eerste supercar, de Sarthe.  Durf jij een rondje te wagen in deze auto die een maximale snelheid heeft van 338 km/u?

Savage Rivale

In Nederland worden dus vooral supercars geproduceerd. Helaas zijn deze auto’s vanwege de prijs niet voor iedereen weggelegd. Dit automerk is weer net even wat anders dan de supercars die we hierboven hebben besproken, doordat in deze sportwagen maar liefst vier mensen passen. Dat zie je niet vaak! Lijkt het je wel wat om een Savage Rivale aan te schaffen? Dan kost dit je al gauw ruim vier ton. Misschien nog even sparen…

Is Nederland een autoland?

Nederland kent nou eenmaal niet zo veel automerken. Toch is er een automerk door een (half) Nederlander bedacht, namelijk de Citroën. Ingenieur André Gustave Citroen, in 1878 geboren in Parijs uit een Nederlandse vader en Poolse moeder, reist op jeugdige leeftijd naar Polen. Hier vindt hij tandwielen met visgraatvertanding die op deze wijze grotere krachten kunnen overbrengen en minder slijtage veroorzaken. Hij koopt deze uitvinding en gaat ermee naar Parijs om het verder uit te werken. De oorsprong van de naam Citroën schijnt in Amsterdam te liggen. Een van de voorouders van André was een fruithandelaar in Amsterdam en zo is de naam Citroen gekozen. Dichterbij een groot automerk is Nederland helaas nooit geweest. Misschien zijn we toch meer een fietsland?