Wat is leasen eigenlijk en hoe werkt het precies?

Iedereen die iemand kent met een auto heeft vast wel eens gehoord van de term ‘leasen’. Dit is een optie om een auto aan te kunnen schaffen en biedt voor veel mensen een hoop voordelen ten opzichte van het ‘normaal’ aanschaffen van een auto. Benieuwd wat leasen precies inhoudt, of het iets voor jou is en hoe het in zijn werk gaat? Wij leggen het je uit in dit artikel.

Leasen in de breedste zin van het woord

De meestem mensen denken bij ‘leasen’ gelijk aan het leasen van een auto, maar je kunt eigenlijk nog veel meer leasen dan dat. Wist je bijvoorbeeld dat je bij sommige bedrijven tegenwoordig ook zonnepanelen kunt leasen? Bij versies als ‘equipment lease’ kun je bijvoorbeeld ook veel meer leasen dan alleen auto’s, maar eigenlijk alle materialen die op de een of andere manier verbonden zijn met de grond. Denk bijvoorbeeld aan het leasen van een helikopter of vrachtwagen.

Verschillende soorten lease

Als het gaat over het leasen van auto’s, dan zijn er veel verschillende opties mogelijk. De meest gebruikte vorm van leasen is de private lease, zoals de Renault private lease. Hierbij lease je een auto voor een X aantal termijnen, afhankelijk van jouw wensen en de mogelijkheden. Bij deze vorm van leasen lease je over het algemeen een auto voor zakelijk gebruik, en gebruik je deze auto dus ook niet voor persoonlijke doeleinden. Je spreekt van tevoren een aantal kilometers per jaar af. Dit kun je vaak met allerlei verschillende soorten auto’s doen: van groot tot klein, en van duur tot goedkoop.

blue coupe beside gray house

Wensen en eisen van de auto

Als je vervolgens een auto gaat kiezen, dan zijn er een heleboel dingen om over na te denken. Afhankelijk van de soort auto en de soort lease die je kiest, varieert de prijs per maand wat je aan de verstrekker betaalt. In principe zou je leasen kunnen zien als een ‘normale’ kredietverstrekking, waarbij jij iets leent van een aanbieder en dit in termijnen terugbetaald, inclusief rente. Daarnaast moet je ook beslissen over het energielabel en de CO2 uitstoot wat jouw auto heeft. Als je een duurzame keuze wilt maken kun je het beste kiezen voor de meest zuinige optie.