Autorijden en je oogsterkte: dit moet je weten

 Je kan je vast wel voorstellen dat het belangrijk is dat je alles goed kan zien in de auto. Want een vermindert zicht is natuurlijk een gevaar in het verkeer. Net die auto in de verte niet goed zien of juist situaties dichterbij verkeerd inschatten. Levensbedreigende situaties kunnen hiervan het vervolg zijn. Daarom gaan we eens dieper in op dit onderwerp in deze blog. Lees je mee? 

Als je last hebt van een mindere oogsterkte kan je er natuurlijk voor kiezen om een bril te dragen of om lenzen te gaan dragen. Deze hulpmiddelen worden aangemeten op jouw zicht en verbeteren waar nodig zodat je je minder oogsterkte wordt gecompenseerd. Met als gevolg dat je weer beter kunt zien. Uit een groot internationaal onderzoek onder brildragers blijkt dat een kwart van de ondervraagden zonder die bril of contactlenzen in de auto stapt. 

Wettelijke verplichting 

In de Nederlandse wet is opgenomen dat je een bepaalde scherpte moet hebben van de ogen om veilig achter het stuur te mogen zitten. Deze wettelijke verplichting is ingesteld op een waarden van 0,5. Je moet het zo zien dat 0,0 perfect zicht is. Als je min 0,5 hebt kun je minder goed in de verte zien. Maar dichtbij zie je alles. Met plus 0,5 kan je minder goed dichtbij zien maar in de verte prima. Voor alles tussen de 0,0 en de 0,5 heb je geen correctie nodig door middel van een bril of contactlenzen. Maar voor alles daarboven is het wettelijk verplicht. 

En dat is belangrijk want bij de ondervraagden zorgde het op één van de 10 mensen voor gevaarlijke verkeerssituaties. Niet goed kunnen zien verminderd namelijk niet alleen je zicht, maar ook het reactievermogen. Waardoor je niet goed adequaat reageert op situaties.

Oogmeting rijbewijs 

Als je je rijbewijs haalt wordt er altijd een korte oogmeting gedaan. Vaak moet je op enkele meters afstand een nummerbord oplezen van een auto. Als je deze nummerbordtest haalt mag je plaatsnemen in de auto om te gaan afrijden. Maar je kan je voorstellen dat je ogen in de jaren dat je je rijbewijs hebt ook kunnen verslechten. Het is dan ook aan jou als bestuurder dat je je ogen test op het moment dat je het idee hebt ze slechter worden. Vaak kan dit gratis bij een opticien. 

Meer weten over het financieren van je auto? We schreven hier eerder een blog over!