Waarop moet je letten bij het investeren in cryptocurrency?

Hoe kun je investeren in cryptocurrency?

Overweeg je starten met het kopen van Bitcoin? Hoewel Bitcoin waarschijnlijk de bekendste cryptomunt is, bestaan er ondertussen duizenden cryptocurrencies. Je kunt op verschillende manieren investeren in cryptomunten, gaande van het direct kopen van cryptominten tot het investeren in cryptofondsen en bedrijven. Als je cryptomunten direct wilt kopen doe je dit meestal via een cryptobeurs of exchange of een cryptoplatform. In deze blog over cryptocurrency bespreken we de verschillende manieren van investeren en waarop je moet letten als je pas start.

Verschillende manieren om te investeren in cryptomunten

Als je denkt aan investeren in cryptocurrency, denk je misschien aan het kopen en houden van één of meerdere cryptomunten. Cryptocurrency direct kopen is waarschijnlijk de meest gebruikelijke manier om digitaal geld toe te voegen aan je algemene portefeuille, maar als het gaat om beleggen in cryptocurrency, heb je nog een aantal andere opties:

  • Rechtstreeks investeren: Je kunt ervoor kiezen om rechtstreeks één of meer cryptocurrencies te kopen en te bewaren. Je opties variëren van de meest populaire cryptomunten zoals Ethereum en Bitcoin tot vrijwel onbekende munten die nieuw worden uitgebracht in een initial coin offering (ICO).
  • Investeren in cryptobedrijven: Je kunt investeren in bedrijven met een gedeeltelijke of volledige focus op cryptocurrency. Je opties zijn bijvoorbeeld cryptocurrency mining bedrijven, mining hardware makers, bedrijven zoals Robinhood Markets Inc. (HOOD) en PayPal Holdings Inc. (PYPL), bedrijven cryptocurrency ondersteunen. Je kunt ook beleggen in bedrijven zoals MicroStrategy Inc. (MSTR), die grote hoeveelheden cryptocurrency op hun balans hebben staan.
  • Beleggen in cryptocurrency fondsen: Als je niet wilt kiezen tussen individuele cryptocurrency-bedrijven, dan kun je kiezen om in plaats daarvan te beleggen in een op cryptocurrency gericht fonds. Je hebt de keuze uit exchange-traded funds (ETF’s), zoals indexfondsen en futuresfondsen of een cryptocurrency investment trustfund.

Wat je moet weten voordat je begint?

Investeren in cryptocurrency wordt als risicovol beschouwd. De prijzen van cryptocurrencies, zelfs de meest gevestigde waarden, zijn veel volatieler dan de prijzen van andere activa zoals aandelen. De prijzen van cryptocurrencies kunnen in de toekomst ook worden beïnvloed door veranderingen in de regelgeving, met in het ergste geval de mogelijkheid dat cryptocurrency illegaal en dus waardeloos wordt.

Veel beleggers voelen zich niettemin aangetrokken tot de potentiële upside van beleggen in cryptomunten. Als je besluit te investeren, is het belangrijk om zorgvuldig onderzoek te doen naar elke digitale munt voordat je deze koopt. Let op de transactiekosten bij het doen van aankopen, want deze kosten kunnen sterk variëren tussen verschillende munten.

De cryptocurrency markt ontwikkelt zich snel dus het is ook belangrijk om aandacht te besteden aan nieuwe ontwikkelingen die van invloed kunnen zijn op portefeuille. Het is ook belangirjk om de fiscale gevolgen te kennen van het investeren in cryptomunten voor je iets koopt of je winst uit cryptomunten verkoopt. Gezien het grotere risico van het investeren in cryptocurrency, is het vooral belangrijk om niet meer geld in cryptomunten te investeren dan je je kunt veroorloven te verliezen.